Onze Behandelingen

Acupunctuur, Tuina, Chinese kruiden, Shonishin, Voedingsadviezen, Orthomoluculaire adviezen, Cosmetische behandeling.

Onze Specialisaties

Mogelijkheden binnen onze praktijk

Behandelingen 1

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van een behandelmethode die stamt uit de traditionele Chinese geneeskunde. 

Hoe ziet een acupunctuurbehandeling eruit?
Acupuncturisten passen diverse technieken toe, maar de meest kenmerkende is het prikken met dunne, steriele naaldjes. Er bestaat ook laseracupunctuur. Soms wordt bij het prikken warmte gebruikt, opgewekt door een smeulend kruid (moxa) of door een speciale lamp. De therapeut stelt de diagnose onder meer door je polsslag te voelen, je tong te bekijken en je huid te bekloppen (palperen). Omdat de therapeut als doel heeft om jouw totale gezondheidstoestand weer in balans te brengen, zal hij of zij je vaak met verschillende methoden en adviezen behandelen. Afhankelijk van de diagnose combineert de therapeut de acupunctuurbehandeling met andere geneeswijzen, zoals kruiden, cupping of moxa.

Wat kan acupunctuur voor mij betekenen?
Acupunctuur wordt effectief ingezet bij vele klachten. Langdurige klachten, waarvoor de westerse reguliere geneeskunde geen oplossing kan vinden, zijn vaak wel te verhelpen of verminderen met behulp van acupunctuur. Enkele voorbeelden: afvallen, (chronische) vermoeidheid, chronische pijn, depressie, burn-out, griep en verkoudheid, overspannenheid, RSI, hoofdpijn en migraine, rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn, fibromyalgie, slapeloosheid, ongewenste kinderloosheid, eetstoornissen, sportblessures, zware overgangsklachten, darmklachten, als ondersteuning bij kanker. En ook bij klachten van kinderen is acupunctuur mogelijk.

Geschiedenis
De geneeswijze Zhen Jiu (letterlijk: ‘prikken’, van naaldjes en ‘branden’, van kruiden) ontwikkelde zich al duizenden jaren geleden in China en bereikte van daaruit ook Japan. Al in de 17de eeuw maakten de Nederlanders er kennis mee via hun handelspost op het Japanse eilandje Deshima. De Nederlandse arts Willem ten Rhijne bedacht toen het woord ‘acupunctuur’, een samenstelling van het Latijn acus (naald) en pungere (prikken, steken).

Vanaf de 20ste eeuw ontwikkelden artsen in het oosten én in het westen de acupunctuur verder. Er kwamen steeds meer wetenschappelijke studies naar de effecten en naar de manier waarop het werkt. Zo ontstond een moderne westerse verklaring voor acupunctuur naast de traditionele Chinese, die nog altijd probleemloos naast elkaar bestaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vermeldt meer dan 100 ziekten en aandoeningen waarbij de werkzaamheid van acupunctuur is onderzocht:
Lees het artikel over acupunctuur en de WHO

Behandelingen 2

Tuina

De behandeling is een combinatie van fysieke manipulatietechnieken – Chinese therapeutische massage en acupressuur.

Hoe ziet een tuina-behandeling eruit?
De behandeling is een combinatie van fysieke manipulatietechnieken – Chinese therapeutische massage en acupressuur – en manipulatie van de acupunctuurpunten.
Tuina-massage werkt diep door in het spierweefsel, botten en pezen maar ook in het zenuwstelsel. Het vergroot je veerkracht en weerstand, geeft je flexibiliteit en laat spanning en vermoeidheid verdwijnen.

Wat kan tuina voor mij doen?
Tuina helpt ontspannen, maar kan ook verlichting geven bij diverse fysieke en emotionele klachten, zoals migraine, chronische pijn, spierspanningen, fibromyalgie, spier- en zenuwpijnen, rug- en nekklachten, slechte doorbloeding, spijsverteringsproblemen, stress en gewrichtsproblemen zoals reuma en artrose.

Let op: tuina mag je niet ondergaan als er sprake is van botbreuken, open wonden en laesies (zoals dwarslaesie).

Chinese massagetechniek
Tuina (spreek uit: twiena) is een Chinese massagetechniek uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), die al zo’n 2200 jaar wordt beoefend. De therapeut masseert door te duwen, kloppen en knijpen met vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen.

Net als bij de Japanse variant shiatsu gaat het bij tuina om het oplossen van blokkades in het weefsel. De therapeut oefent druk uit op de meridianen (jing luo) en op specifieke punten, waardoor de qi en het bloed weer vrij en gelijkmatig door het lichaam kunnen stromen

Op die manier stimuleert tuina het zelfherstellend vermogen van het lichaam, waardoor de behandeling zowel preventief als genezend is.

Behandelingen 3

Chinese Kruiden

Chinese kruidengeneeskunde is al duizenden jaren oud. Het basishandboek Ben Cao Jing, dat mogelijk dateert van rond 2800 voor Christus, bevat naast kruiden ook mineralen en dierlijke extracten.

Hoe zit een kruidenbehandeling eruit?
Vroeger moest je na een bezoek aan een kruidentherapeut thuis zelf aan de slag met het koken van kruiden. Tegenwoordig zijn de ingekookte extracten al verwerkt tot tabletten of capsules. Of tot granulaat, dat makkelijk is in te nemen door het met warm water te vermengen en als thee op te drinken.

Wat kan kruidengeneeskunde voor mij betekenen?
In de kruidengeneeskunde zijn de medicinale middelen ingedeeld naar hun werking. Zo zijn er middelen die tonifiëren (voeden of versterken), slijm oplossen, de spijsvertering of de bloedcirculatie bevorderen. Door de kruiden in bepaalde verhoudingen te combineren, zijn ze voor vele aandoeningen inzetbaar. Ook bij moeilijke behandelbare aandoeningen, zoals onvruchtbaarheid, kunnen kruiden soms tot opmerkelijke verbetering leiden. Bij hoofdpijn werken kruiden op onderliggende oorzaken, zoals verstoring van de hormoonhuishouding of bloedsomloop, of het vasthouden van vocht.

Afhankelijk van de diagnose combineert de therapeut de kruiden met andere geneeswijzen, zoals acupunctuur, cupping of moxa.

Kruiden
Voor veel mensen in het Westen is acupunctuur de bekendste traditionele Chinese geneeswijze, maar in China zelf staat de kruidengeneeskunde hoger in aanzien. Waar acupunctuur de rivieren en stromen van het lichaam weer in evenwicht brengt, zorgt de kruidengeneeskunde dat het land vruchtbaar is en er goede gewassen kunnen groeien.

Net als bij alle geneeswijzen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is het doel van de kruidentherapie om de balans in het lichaam te herstellen. Daarom bekijkt de therapeut altijd het totaalplaatje: niet alleen naar de klachten, maar ook bijvoorbeeld naar leefstijl en eetgewoonten van een patiënt.

Medicinale ingrediënten
Chinese kruidengeneeskunde is al duizenden jaren oud. Het basishandboek Ben Cao Jing, dat mogelijk dateert van rond 2800 voor Christus, bevat naast kruiden ook mineralen en dierlijke extracten.

> Belangrijk om te weten: alle Zhong-therapeuten werken volgens het internationale verdrag CITES, waarbij meer dan 150 landen zich hebben aangesloten. Dit verdrag bevat afspraken over de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten en delen of producten hiervan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de behandeling verboden ingrediënten bevat. Therapeuten aangesloten bij de Zhong hebben bovendien naast TCG altijd een opleiding gehad in de westerse reguliere geneeskunde. Hun toepassing van de Chinese geneeskrachtige middelen is dan ook volstrekt veilig en betrouwbaar.

Behandelingen 4

Shonishin

Shonishin is een gespecialiseerde, Japanse vorm van acupunctuur, die speciaal voor kinderen ontwikkeld is. De toepassing is niet pijnlijk maar juist aangenaam. In de beschrijving van acupunctuurnaalden die staat in de Huang Di Nei Jing, het basiswerk van de acupunctuur uit 200 v.C., worden naalden genoemd met een punt “zo groot als een gierstkorrel”. Naalden die zo stomp zijn kunnen natuurlijk niet gebruikt worden om door de huid heen te “prikken”. Op basis hiervan werd ongeveer 350 jaar geleden in Japan Shonishin ontwikkeld. De technieken hebben meer weg van strelen dan van prikken en kunnen al bij kleine baby”s worden toegepast.

Behandelingen 5

Voedingsadviezen

De acupunctuurbehandeling kan aardig teniet gedaan worden als uw lichaam dagelijks belast wordt met voeding die simpel gezegd niet goed voor u is. Met de uitleg van uw acupuncturist wordt het aanpassen van uw voedingspatroon eerder een logische keuze dan dat u iets moet of niet meer mag eten.

Behandelingen 6

Orthomoluculaire Adviezen

De orthomoleculaire geneeskunde is erop gericht het lichaam te voorzien van alle benodigde bouwstoffen om optimaal te kunnen functioneren. De juiste voeding is daarbij van het allergrootste belang.

Behandelingen 7

Bioresonantie

Acupunctuur Roermond werkt indien nodig met bioresonantie. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van het Prognos meetapparaat waarbij de kennis van de Chinese Geneeskunde en de westerse technologie bij elkaar gevoegd zijn. Het geeft ons de mogelijkheid om het lichaam door te meten en op zoek te gaan naar de oorsprong van de gezondheidsklacht. Het is een aanvulling op de Chinese diagnostiek en zorgt ervoor dat de oorzaak van de disbalans sneller gevonden kan worden.

Prognos is een meetapparaat gebaseerd op high-tech computertechnologie. Via de zogenaamde Ting-punten, dat zijn de begin- of eindpunten van de meridianen, die zich bevinden op de handen en voeten, wordt met een meetstift de energiebalans van het lichaam doorgemeten. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat de metingen betrouwbaar en herhaalbaar zijn. 

Prognos is afkomstig uit de ruimtevaartgeneeskunde en steunt op wetenschappelijke feiten en praktijkervaring. Het is een veilige en pijnloze methode en kan ook op baby’s toegepast worden. Er wordt gebruik gemaakt van de kennis van reguliere geneeskunde, acupunctuur, homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde, ayurveda en vele andere natuurlijke geneeswijzen. Omdat de metingen gebaseerd zijn op de energiestromen in de meridianen is het bij uitstek geschikt voor gebruik binnen de Chinese Geneeskunde. Op dit moment wordt er in 55 landen met Prognos gewerkt. Prognos vormt dus een mooie aanvulling op de Chinese diagnostiek. Op een snelle manier kunnen diepere onderliggende oorzaken van verstoringen gevonden worden. Voor meer informatie klik hier voor meer info over prognos 

Behandelingen 8

Moxa

 Moxa (bijvoet) is een kruid met een verwarmende werking. Sommige Zhong-therapeuten gebruiken moxibustie (ook wel moxatherapie of moxabranden) om warmte-energie naar een acupunctuurpunt te leiden en zo de bloedsomloop en de qi-stroom te stimuleren. Moxa kan een heilzame werking hebben bij onder meer blessures, vermoeidheid en gewrichtspijnen.

cupping

Cupping

Bij cupping draait het om het vacuüm-zuigen van de huid. De therapeut plaatst kopjes van glas, plastic of bamboe op de huid. Door ze te verwarmen of via een pompje lucht eraan te onttrekken, zuigen de ‘cups’ zich vast aan de huid. Zo worden blokkades in de meridianen (energiebanen) opgeheven en versterkt de doorbloeding. Hierdoor worden spieren en huid beter gevoed en kan het lichaam zich ontdoen van afvalstoffen, met algehele ontspanning als gevolg. De bekers blijven tot wel 20 minuten op de rug zitten. Om de beker te verwijderen, wordt er een klein beetje druk op de huid naast de beker uitgeoefend, zodat lucht in de beker komt. Als de luchtdruk weer gelijk is, komt de beker los. Hoe langer ze geplaatst zijn, hoe roder de plekken als ze eraf gaan, maar dit is slechts van korte duur.

De behandelaar gebruikt de zuigtechniek bijvoorbeeld om griep en rug- en schouderklachten te behandelen, of bij sportblessures. Bij bijwerkingen van een reguliere kankerbehandeling kan cupping ook ondersteuning bieden. Ook voor kinderen is een behandeling met cupping heel geschikt. Daarnaast wordt cupping ingezet als ondersteuning bij afvallen: doordat huid en spieren goed doorbloed raken, wordt het bindweefsel gestimuleerd om vet- en vochtophopingen af te voeren.

Wist je overigens dat cupping niet alleen in de Chinese geneeskunde al eeuwen wordt toegepast? In het Westen was ‘koppen zetten’ vanaf de middeleeuwen tot de late 19de eeuw een gangbare behandeling. Lees er meer over in het achtergrond-artikel TCG alternatieve geneeskunde?

guasha

Guasha

Bij deze techniek schraapt de behandelaar met een gepolijste steen over de geoliede huid. Het stimuleert een betere doorstroming van het bloed en van de qi. Guasha kan onder meer worden ingezet bij pijn, RSI en kortademigheid.

behandelingmetedelstenen|acupunctuurroermond.nl

Edelsteen Therapie

Bij acupunctuur Roermond werken we ook met edelstenen en mineralen.
Jolanda heeft meer dan 10 jaar ervaring hiermee. Door haar opleidingen op het gebied van edelstenen,mineralen en chakra acupunctuur, kan ze haar acupunctuurbehandelingen op de juiste manier uitbreiden met stenen en mineralen leggingen.

Bij traditionele Chinese geneeskunde wordt niet direct gedacht aan het gebruik van edelstenen en mineralen. Toch is het gebruik hiervan niet onbekend binnen de Chinese geneeskunde. De eerste naalden waren gemaakt van stenen zoals obsidiaan en ook het werk van Li Shizhen (1368-1644 CE) heeft in zijn Compendium Of Materia Medicine 355 toevoegingen gedaan voor edelstenen en mineralen.
Ook in de kruidengeneeskunde wordt gebruikt gemaakt van diverse mineralen zoals Gips (Shi Gao), Magnetiet (Ci Shi) en Calciet (Han Shui Shi). Als we een behandeling begeleiden met Guasha, gebruiken we bij voorkeur een Jade steen (Bao Yü). Jade staat bekend als een steen die zuivert, beschermd en het emotioneel evenwicht bevordert.

Edelstenen en mineralen kunnen in het verlengde van alle behandelingen gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij het balanceren van hormonen, pijn verminderen en emoties balanceren. De stenen en mineralen kunnen worden geplaatst op een acupunctuurpunt en/ of meridiaan om de doorstroming extra te bevorderen of worden gebruikt tijdens tuina massages.

 

 

 

 

 

Overgang en acupunctuur}acupunctuurroermond.nl

Cosmetische Acupunctuur

Cosmetische acupunctuur is een vorm van anti-aging. Het verstrakt je poriën, ontspant de spieren van het gezicht en stimuleert de aanmaak van collageen waardoor rimpels verminderen. Het lift je gezicht op een natuurlijke manier, verbetert de bloedsomloop, stimuleert de productie van elastine en verbetert de energiecirculatie. Je huid gaat meer gaat glanzen en krijgt een gezondere teint. Na een aantal behandelingen ziet je huid er energieker, levendiger en gezonder uit. Ook huidproblemen zoals acné kunnen d.m.v. deze vorm van acupunctuur worden behandeld.

Direct een afspraak maken?

Neem telefonisch contact op voor vragen of een afspraak.
Download het INTAKE FORMULIER en neem dit alvast ingevuld mee.
.

google-site-verification=PT4Rxbld_IO9x15NTAGo0UX2ZWOYnV2h4eYoaI_BR90